Криоаблация

сеп. 5, 2023 | Новини

През 2023г. беше достигнат революционен момент в здравеопазването на България, с въвеждането на иновативната система за криоаблация POLARx на Boston Scientific, една променяща правилата медицинска процедура.

На 29 юни, системата беше успешно приложена за първи път в Националната кардиологична болница, под ръководството на Проф. д-р Чавдар Шалганов и неговия екип. Тази новаторска техника обещава промяна в парадигмата на лечението на различни състояния, предлагайки надежда както за пациентите, така и за здравните специалисти. В тази статия ще може да научите повече за вълнуващият свят на криоаблацията, нейното значение и потенциала, който носи за бъдещето на здавеопазването в България.

Системата POLARx

Криоаблацията, известна още като криотерапия или криохирургия, представлява терапия на изключително ниски температури за насочване и унищожаване на аберантна или болна тъкан. Системата POLARx, поставя нов стандарт за тази процедура. Усъвършенстваната система използва специализирана сонда, оборудвана с хладилен газ, създаваща среда на минусови температури в засегнатата зона. Резултатът е образуването на ледени кристали, които нарушават клетъчните структури, което води до клетъчно увреждане и евентуална клетъчна смърт.

Системата POLARx се различава по това, че има подобрена стабилност на криобалона, безпроблемна управляемост и маневреност на обвивката, подобрения на конзолата и картографиране на ефективността на катетъра.

Системата носи множеството предимства, които подчертават нейното значение в съвременното здравеопазване:

  1. Една от забележителните характеристики на системата POLARx е нейната многофункционалност. Това е универсален инструмент,който може да се приложи за лечение на широк спектър от състояния, включително ракови тумори, доброкачествени образувания и аритмии. Възможността му да лекува и ракови, и неракови състояния го прави изключително полезен инструмент в ръцете на медицинския екип.
  2. POLARx предоставя на здравните специалисти изключителна точност и контрол. Тази прецизност помага да се запази здравата околна тъкан, като същевременно ефективно елиминира посочените анормални клетки.
  3. За разлика от традиционните хирургични методи, системата POLARx предлафа минимално инвазивен подход. Това води до по-малки разрези или входни точки с размер на стандартната игла, което от своя страна намалява риска от усложнения, белези и инфекции, свързани с отрорени операции.

Въвеждането на системата за криоаблация POLARx на Boston Scientific в медицинския пейзаж на България означава монументална крачка напред. С навлизането на системата, възможностите за лечение стават по-достъпни както за лекарите, така и за пациентите. Това може да доведе до по-персонализирани планове за лечение, съобразени с индивидуалните медицински нужди. Криоаблацията, бидейки минимално инвазивна процедура, често се асоциира с по-кратъчен болничен престой, което потенциално може да облекчи финаносовата тежест за пациентите и здравната система.

Като официален дистрибутор на Boston Scientific за България, Нестмар Медикал споделя вярата в потенциала на криоаблацията да трансформира българското здравеопазване. Този подход предлага изключителни резултати за пациентите, привлича медицински специалисти и установява нови стандарти за иновативни медицински решения.

0 коментара